Zorgpremies stijgen harder dan verwacht

Nadat zorgverzekeraar DSW bekend maakte dat de zorgpremie van de verzekeraar met bijna 10% zal stijgen, is veel paniek ontstaan. Drie van de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland; Menzis, CZ en het Zilveren Kruis, melden in een eerste reactie dat de hoogte van de zorgpremies een dergelijke stijging zullen ondervinden. De berekening van Minister Schippers van Volksgezondheid, waarin naar buiten kwam dat zorgverzekeringspremies slechts met 3% zouden stijgen, blijkt dus niet realistisch.

Volgens de voorspelling van Minister Schippers, zouden zorgverzekeraars in 2017, 2 miljard euro uit de reserves halen om de zorgpremies betaalbaar te houden. De directeur van CZ stelt echter dat de reserves van de zorgverzekeraars niet oneindig zijn. Hier sluit de directeur van Menzis zich ook bij aan.

CZ

De topman van CZ acht een premiestijging van 6% á 7% realistischer dan de geplande 3% van het Ministerie van Volksgezondheid, zegt hij tegen de NOS. CZ biedt momenteel drie verschillende basisverzekeringen aan. De naturapolis van CZ kost dit jaar 100,50 euro per maand, met een verplicht eigen risico van 385 euro. Als de premie van CZ daadwerkelijk met 6,5% stijgt, komt de premie komend jaar uit op circa 107 euro per maand. Hiermee stijgt de zorgpremie van CZ (6,50 euro per maand) minder dan de zorgpremie van DSW (9,25 euro per maand).

Zilveren Kruis

Norbert Hoogers, directeur van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, stelt dat Minister Schippers te optimistisch is geweest bij de berekening van de eigen bijdrage van zorgverzekeraars. Hoogers zegt dat Zilveren Kruis weliswaar genoeg financiële reserves heeft, maar dat deze reserves in een rap tempo aflopen. Zilveren Kruis wil de eigen bijdrage dit jaar niet in zijn geheel inzetten. Dit streven wordt beoogd om de zorgpremies de komende jaren stabiel te houden. Daarnaast moeten zorgverzekeraars bepaalde financiële regels naleven van de Nederlandsche Bank (DNB). Een van deze regels is het veilig stellen van reserves door middel van financiële buffers. Hoe hoog de daadwerkelijke premies van Zilveren Kruis daadwerkelijk worden in 2017, is nog niet bekend. Hoogers stelt dat ze nog druk bezig zijn met het maken van berekeningen.

Bekendmaking premie

De deadline voor het bekendmaken van de premies voor de zorgverzekeringen in 2017 is 19 november. In de Tweede Kamer vragen verschillende politieke partijen zich af of de beweringen van de zorgverzekeraars wel kloppen. Naar verluidt zou er namelijk nog zo’n 8,5 miljard euro bij verzekeraars op de plank moeten liggen.

Zorgtoeslag

Voor Nederlanders met een laag inkomen is er geen reden tot paniek, zegt Minister Dijsselbloem van Financiën. De premiestijging van de zorgverzekering wordt namelijk direct gecompenseerd in de zorgtoeslag. De hoogte van de zorgtoeslag zal dus hoger uitvallen dan het bedrag dat op Prinsjesdag bekend is gemaakt. Het kabinet zal zich opnieuw over de hoogte van de zorgtoeslag buigen wanneer de hoogte van alle zorgpremies bekend is gemaakt.

Bron: http://zorgverzekering2017.nl/ook-zorgpremie-van-de-zorgverzekering-2017-van-menzis-cz-en-het-zilveren-kruis-stijgen-harder-dan-verwacht/

Loading Facebook Comments ...