Zorgpremie omhoog bij VGZ en Univé, gelijk bij Menzis

VGZ, Univé en Achmea verhogen volgend jaar de maandelijkse zorgpremie. Het gaat bij beide merken van coöperatie VGZ om een stijging van 3,25 euro. De basisverzekering bij Menzis blijft gelijk.
Dat maken de zorgverzekeraars zaterdag bekend. Bij VGZ kost een naturapolis in 2018 maandelijks 116,20 euro, bij Univé 116,50 euro en bij Menzis blijft dit 119 euro per maand.

VGZ heeft daarnaast de restitutiepolis verhoogd naar 122,20 euro. Univé heeft de prijs voor de restitutiepolis naar 121,25 euro per maand verhoogd. Bij deze polis hebben verzekerden meer keuzevrijheid.

Menzis zegt de premie voor de basisverzekering gelijk te kunnen houden door onder andere 55 euro per verzekerde bij te leggen. Volgens financieel directeur Frank Janssen schat het ministerie van Volksgezondheid de zorguitgaven ook hoger in dan de verzekeraar.

Verzekeraar Achmea zegt 130 miljoen euro te gebruiken om de premiestijging te beperken. Hierdoor stijgt de premie voor de meest gebruikte verzekeraar van Zilveren Kruis met 2 euro naar 119,45 euro. De premies voor de aanvullende verzekeringen stijgen gemiddeld met 6 procent. Achmea heeft verder merken zoals Interpolis, Avéro, FBTO en De Friesland Zorgverzekeraar.

Lagere premie

De kleinere verzekeraar Eno verlaagt de zorgpremies juist. Zo gaat de premie voor Salland Zorgverzekeringen van 112,95 euro naar 101,50 euro. Eno voert verder de merken Zorgdirect en HollandZorg.

De premieverlaging bij Eno wordt mogelijk gemaakt door goede jaarcijfers, lager uitgevallen zorgkosten in 2017 en “goede afspraken” met zorgaanbieders, vertelt de financieel directeur van Eno.

Aanvullende verzekeringen

De premies van aanvullende verzekeringen gaan bij VGZ niet omhoog en bij Univé licht. Univé meldt wel dat voor vrijwel alle aanvullende pakketten de zogenoemde medische acceptatie is afgeschaft. Voor het meest uitgebreide pakket voor tandheelkundige zorg bestaat dit nog wel.

De verhogingen hangen volgens VGZ samen met “reguliere loon- en prijsstijgingen en hogere zorgkosten”. Door inzet van reserves is de prijsstijging volgens VGZ “beperkt” gebleven en ook lager dan de 6 euro waar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van uitging.

Concurrenten

Eerder deze week kwamen onder meer concurrenten CZ, OHRA en Delta Lloyd met de nieuwe premies voor volgend jaar. Bij deze verzekeraars ging de premie omhoog met 3,40 tot 3,75 euro. Bij DSW, Zorg en Zekerheid en Stad Holland daalt de premie juist.

Uiterlijk zondag moeten alle premies bekend zijn gemaakt. Verzekerden hebben tot eind dit jaar de tijd om hun huidige polis op te zeggen. Ze hebben dan nog tot en met januari 2018 om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

zorgpremies

Zelf vergelijken