Ziekenfonds maakte evenveel kosten als de zorgverzekeraars nu

De aanleiding

Het zorgstelsel staat op allerlei manieren ter discussie. Zo ook de kosten die verzekeraars maken bij de ruim 40 miljard euro aan zorg die zij jaarlijks inkopen. Volgens critici blijft er te veel aan de strijkstok hangen en verkwisten verzekeraars te veel premiegeld aan reclame, overhead en dure bestuurders. Gevraagd of deze uitvoeringskosten de laatste tijd niet sterk gestegen zijn, zei minister Schippers vorige week in Pauw: „Verzekeraars hebben ongeveer een gelijk percentage aan overhead als vroeger het ziekenfonds.” Dat gaan we checken.

Waar is het op gebaseerd?

Minister Schippers baseert zich bij haar uitspraak op de kostenoverzichten van verzekeraars die sinds 2014 volgens een vast stramien gerapporteerd moeten worden. Die informatie vergeleek zij met data van de voormalige toezichthouder CTZ, laat een woordvoerder weten.

En, klopt het?

Over de kosten van zorgverzekeraars doen de meest wilde verhalen de ronde. Zo claimt het Nationaal Zorgfonds – een initiatief van de SP dat zorgverzekeraars en eigen risico wil afschaffen – dat er jaarlijks 500 miljoen euro premiegeld aan reclame en marketing wordt besteed. Dat is onjuist. De uitgaven aan reclame bedragen hooguit 40 miljoen euro blijkt uit onder meer hun jaarverslagen. Wel zijn verzekeraars veel geld kwijt aan vergelijkingssites. Verzekeraars betalen deze websites veel commissie voor iedere polis die via hen wordt afgesloten. Verzekeraars zijn zo een slordige 300 miljoen euro per jaar kwijt, zo blijkt uit data van De Nederlandsche Bank.

Wie gaat speuren naar de kosten van het ziekenfonds komt terecht in een keur aan onderzoeken die zo’n vijftien jaar geleden waarschuwden voor de situatie bij ziekenfondsen. De groeiende verliezen en sterk stijgende automatiseringskosten waren een terugkerend thema.

De Nederlandsche Bank heeft een goede datareeks. Tussen 2007 en 2015 liepen de kosten van het nieuwe stelsel (inclusief aanvullende verzekeringen) terug van 5,5 naar 3,8 procent van de totale premies. Als we alleen de basispolis bekijken, dan daalden de kosten van 4,7 naar 3,0 procent van de premies.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/19/ziekenfonds-maakte-evenveel-kosten-als-de-zorgverzekeraars-nu-4868138-a1527439